In sudden infant death syndrome (SIDS) an infant stops breathing during sleep and dies. Infants younger than 12 months appear to be at the highest risk for SIDS, and boys have a greater risk than girls. A number of risk factors have been associated with SIDS including premature birth, smoking within the home, and hyperthermia. There may also be differences in both brain structure and function in infants that die from SIDS.
The substantial amount of research on SIDS has led to a number of recommendations to parents to protect their children. For one, research suggests that infants should be placed on their backs when put down to sleep, and their cribs should not contain any items which pose suffocation threats, such as blankets, pillows or padded crib bumpers (cushions that cover the bars of a crib). Infants should not have caps placed on their heads when put down to sleep in order to prevent overheating, and people in the child’s household should abstain from smoking in the home. Recommendations like these have helped to decrease the number of infant deaths from SIDS in recent years.
Q. An introductory sentence for a brief summary of the passage is provided below. Complete the summary by selecting the THREE answer choices that express the most important ideas in the passage. Some sentences do not belong in the summary because they express ideas that are not presented in the passage or are minor ideas in the passage. This question is worth 2 points.
SIDS, Sudden Infant Death Syndrome, involves various risk factors, some of which can be controlled.
B, C, and E are correct. They require more explanation and they are directly related to the summary sentence. Option b can and does elaborate on the specific factors that increase the risk while options C and E need to elaborate on why the research recommends these.
Option A is a specific detail, but it’s also an uncontrollable risk factor, so it’s not quite related to the summary statement. Option D is detail .